Vintern är här. Kylan. Mörkret. Vad gör man? Jo man förgyller tillvaron med tv-serier.

Norskt tonårsdrama och seriemördare i Belfast i all ära, men en av de mest intressanta serierna som har släppt ny säsong är Black Mirror som finns på Netflix.

Varje avsnitt berättar en fristående historia. Den röda tråden genom alla avsnitt är avancerad teknologi och hur mänskligheten som en konsekvens av tekniken ställs inför svåra etiska val och insikter om sig själva och systemet de lever i. Serien utmanar oss som tittar genom att fråga oss vad som är rätt och fel, hur långt vi skulle sträcka oss för att rättfärdiga våra handlingar och den stora avgörande frågan – kommer våra liv verkligen se ut såhär om vi låter teknologin ta över våra liv?

Ett av de mest intensiva avsnitten är finalavsnittet i säsong 3; ”Hated in the nation”. Ämnet är näthat, vilket definieras som hot och trakasserier på internet. Som vanligt så kan man känna igen sig i samhället karaktärerna lever i. Det hårda och fientliga klimatet som faktiskt existerar online finns här. Vi får träffa både de som näthatar och de som näthatas – vanliga människor. Till slut får vi även ta del av konsekvenserna av hatet, som inte bara påverkar offren utan också hatarna. Och det är inte vackert.

Vad vill avsnittet säga? Tja, att hat är livsfarligt? Att, utan att du tänker på det, kan vara skyldig till ett brott så fort du följer hatströmmen på Twitter? År 2013 begicks 11 procent av de anmälda hatbrotten i Sverige via Internet enligt BRÅ i en rapport från 2015. Enligt organisationen Friends är nätet den tredje mest osäkra platsen för unga. Och i en värld där vi kan gömma oss bakom ägg, siluetter och fejkade namn, vem i avsnittet kan du relatera till?

Om du vill lära dig mer om att förebygga näthat bland unga kan du läsa mer om No hate från Statens medieråd.

Bild: Netflix

Bild: Netflix